Aah, comic books en pro-wrestling; misschien wel de twee meest ondergewaardeerde spelers binnen de moderne (pop)cultuur en kunst. Waar in de comics de actie op papier plaatsvindt gebeurt dat bij wrestling in en om de ring, en belangrijker nog: in real-life! Het leuke is dan ook dat ze enorm veel op elkaar lijken, met name als we kijken naar het superhelden/superhero genre. 

Storytelling

Het begint natuurlijk bij storytelling: zonder verhaal is pro-wrestling niet veel meer dan een (demo) skill-sport met absurde stunts. Een soort circus dus. Met een verhaal rondom de wedstrijden wordt het pas écht interessant. Je ziet dit ook bij MMA- en bokswedstrijden. Als de vechters daar een ‘meer dan alleen sportieve’ reden hebben om elkaar aan te pakken stijgen direct de kijkcijfers. 

De worstelaars vertellen hun verhalen vanuit het karakter dat ze spelen, al dan niet gebruik makend van de onvermijdelijke (goofy) gimmicks. Zo kent iedereen natuurlijk de Undertaker, Hulk Hogan, The Rock en John Cena. Elk met z’n eigen specifieke muziek, catch-phrases en outfits. 

Uiteindelijk komen de verhalen vrijwel altijd neer op goed vs slecht, oftewel de (baby)faces vs. heels. In de WWE, de grootste pro-wrestlingorganisatie ter wereld, met zelfs een eigen online streamingdienst waar ze hun shows live op uitzenden, wordt heel duidelijk vastgehouden aan dit concept. Andere organisaties zoals AEW, ROH en de (Europese) indies gaan hier wat flexibeler mee om in hun verhalen. Net als in de comics zijn de mooiste momenten natuurlijk de onverwachte ‘turns’, waarbij jarenlange vriendschappen worden plots worden verraden en teamgenoten tegenover elkaar komen te staan, wat weer tot nieuwe verhalen leidt. 

Corona

Momenteel heeft wrestling erg te lijden onder de Corona-beperkingen. Liveshows zijn uiteraard niet mogelijk, waardoor bijvoorbeeld een show als WrestleMania, die normaliter in een groot footballstadion wordt gehouden met tienduizenden toeschouwers, dit jaar vanuit het WWE opleidingscentrum is uitgezonden zonder publiek. Net als we zien bij het voetbal in de Bundesliga is dat ‘m gewoon niet. Gelukkig proberen ze met “cinematic” matches er wel het maximale uit te halen en enkele wedstrijden als een over de top Hollywood film neer te zetten. Zo zagen we Al een vette “graveyard” match tussen AJ Styles en de Undertaker op een kerkhof en bezocht John Cena het Firefly Funhouse van Bray Wyatt in een soort van hilarische psychedelische droom.

Wrestling comics

Terug naar de comics. Er zijn de afgelopen decennia veel pro-wrestling comics uitgegeven. Sommige goed, sommige slecht, sommige heel erg slecht. In de jaren 90 werden er diverse reeksen rondom de WWF en WCW uitgegeven. Meer recent heeft Lucha Underground een aantal comics uitgebracht die de storylines van het eerste seizoen verder aanvullen.

Boom! Studios brengt momenteel zelfs drie WWE-gerelateerde comics uit: de ongoing series met de huidige superstars en storylines, een “Then, Now, Forever”-serie met de legends en zelfs een uitgave rondom NXT!

Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan heeft Image enkele jaren geleden de serie Ringside (3 TPB’s) uitgeven en loopt momenteel de nieuwe serie “Over the Ropes”. IDW heeft een reeks gemaakt rondom GLOW (bekend van Netflix) en geeft DriveThroughComics de serie Kayfabe – A Wrestling Anthology uit.

Genoeg te lezen dus totdat we weer naar shows kunnen!