Comics worden op verschillende manieren gepubliceerd: in diverse uitgave formats met elk hun eigen regelmaat van verschijnen. Daarnaast worden er ook nog allerhande afkortingen en aparte termen gebruikt hiervoor! Tijd dus om hier eens wat verder in te duiken. Als voorbeeld gebruiken we afbeeldingen van de verschillende uitgaven van The Walking Dead.

Single issues

Het single issue is de oervorm van de comic. Dit is de ‘tijdschrift’-achtige uitgave van een comic, meestal rond de 32 pagina’s aan dun papier, waarin meestal één hoofdstuk van een verhaal wordt verteld. Deze ‘singles’ komen met een vaste periodiek uit (meestal iedere maand, maar soms zelfs iets vaker) en volgen een chronologische telling (bijvoorbeeld issue #21). Sommige series lopen al zo lang dat er al honderden issues van zijn uitgebracht (bijvoorbeeld Batman of Spider-Man). Issues die niet meer de meest recente uitgave zijn worden back issues genoemd.

Comics: Uitgave formats en afkortingen 1

Grading, Variants, Keys

Verzamelaars zijn veelal op zoek naar specifieke issues om hun collectie compleet te maken. Daarbij is het belangrijk dat een comic in een zo goed mogelijke staat verkeert. Soms zul je bij comics afkortingen als bijvoorbeeld NM (near mint, oftewel bijna perfect), VF (very fine) of VG (very good) zien staan. Verschillende bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het keuren van comics en geven er een dergelijke rating aan (vaak ook met een cijfer van 0 tot 10). 

Comics: Uitgave formats en afkortingen 3

Om het de verzamelaars nog wat lastiger te maken, worden er steeds vaker zogenaamde variant covers uitgegeven van een single issue. Dit zijn in feite precies dezelfde comics, alleen dan met een andere cover die soms ook door een andere artiest getekend is. Vaak worden deze variants in een veel lagere oplage uitgeven, waardoor ze vanzelf zeldzamer worden. 

Ten slotte kom je soms Key Issues tegen. Dit zijn comics waarin speciale gebeurtenissen voorkomen, bijvoorbeeld de introductie van een nieuw personage. Uiteraard heeft dit weer een positief effect op de waarde voor verzamelaars.

Trade Paperbacks (TPB of TP) 

In trade paperbacks worden meestal 4 tot 8 losse single issues verzameld. Deze ‘trades’ worden uiteraard pas uitgebracht na de single issues. Dit kan overigens best lang duren, soms wel meer dan een jaar na de uitgave van de singles. 

Comics: Uitgave formats en afkortingen 5

Hardcovers (HC)

Hardcovers zijn eigenlijk dezelfde uitgaven als trade paperbacks, alleen met een stevige kaft. Extra grote versies hiervan komen ook wel eens voor, dit zijn de Oversized Hardcovers (OHC).

Comics: Uitgave formats en afkortingen 7

Digest

Een Digest is wat kleiner dan een TPB of HC en wordt in de praktijk niet vaak gebruikt voor (Amerikaanse) comics. Manga’s worden daarentegen eigenlijk altijd in dit format uitgegeven. 

Omnibus

De Omnibus is een nog grotere uitgave van meerdere trades/hardcovers en dus van tientallen single issues. Soms wordt in één omnibus de hele comic serie uitgegeven. Deze boeken zijn vele honderden pagina’s dik. Vaak uitgebracht met hardcover kaft, al komen paperback omnibussen ook voor. Omnibussen worden op hun beurt weer uitgegeven lang nadat de TPB’s en HC’s zijn uitgebracht. 

Comics: Uitgave formats en afkortingen 9

Compendium

Groot, groter, grootst. Sommige series kennen nóg een grotere uitgave: het compendium. Dit is weer een samenvoeging van meerdere omnibussen. Net als voor de omnibussen zul je geduld moeten hebben als je de compendiums wilt sparen. Uiteraard worden dit soort boeken alleen uitgebracht voor series die heel erg lang lopen en extreem populair zijn. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of het nou zo ideaal is om op de bank te zitten lezen met een 2+ kilo zwaar boek van 1100 pagina’s…

Comics: Uitgave formats en afkortingen 11