Wat zijn nou de Beste Graphic Novels die echt iedereen gelezen moeten hebben en in de kast zou moeten hebben staan? Met een graphic novel bedoelen we hier bij Professor X overigens de boeken die een compleet op zichzelf staand, afgerond verhaal vertellen en dus geen onderdeel zijn van een reeks. Check voor die boeken het artikel over de Top 10 Beste Comics Ooit.

Maar nu: de 5 Beste Graphic Novels Aller Tijden, te beginnen bij nummer vijf!

5 Blankets – Craig Thompson

Blankets (Top Shelf Productions, 2003) is het meest recente, en met bijna 600 pagina’s meteen ook het langste boek uit deze lijst. Het volgt een jonge Craig Thompson die opgroeit in een zwaar religieus gezin in een klein dorp in Wisconsin. Het verhaal gaat over alles wat hoort bij volwassen worden: Zijn eerste liefde, twijfelen aan alles, het afzetten tegen zijn ouders, het ontplooien van zijn talenten. 

4 Persepolis – Marjane Satrapi

Persepolis (Pantheon Books, 2001) is een autobiografisch verhaal dat gaat over opgroeien als jonge Iraanse vrouw tijdens en na de islamitische revolutie waarin ze steeds meer te maken krijgt met vrijheidsbeperking en onderdrukking. Marji wordt door haar ouders uiteindelijk naar vrienden in Oostenrijk gestuurd, maar kan niet aarden in de Westerse wereld. Als ze na een aantal jaar terugkeert, blijkt ze zich ook in Iran niet meer thuis te voelen. 

3 Maus – Art Spiegelman

Maus (Pantheon Books, 1977) vertelt het gruwelijke verhaal van de Joden en de Holocaust. Spiegelman interviewt zijn vader over zijn ervaringen als Poolse Jood in de jaren ’30 en ’40. Dat deze traumatische gebeurtenissen een zware impact hebben op zijn verdere leven blijkt ook uit de moeilijke relatie tussen vader en zoon. Het boek is een dierenstrip waarin de Joden worden weergegeven als muizen en de Duitsers als katten. Maus heeft in 1992 als eerste (en tot nu toe enige) graphic novel een Pulitzer gewonnen. 

2 V for Vendetta – Alan Moore

V for Vendetta (DC Comics/Vertigo, 1982) is een dystopisch verhaal dat zich afspeelt in Engeland dat na een kernoorlog een fascistische dictatuur is geworden. Het boek volgt “V” – bekend van het Guy Fawkes masker – een mysterieuze anarchist en vrijheidsstrijder die een eenmansverzet tegen het regime voert. Van V for Vendetta zijn vele honderdduizenden exemplaren verkocht en is daarmee een absolute best seller onder de graphic novels.

1 Watchmen – DC Comics 

Alan Moore’s Watchmen (1987) behoort al vele jaren tot de best verkopende graphic novels en dit boek zul je dan ook – net als V for Vendetta – terugvinden in vrijwel iedere collectie. Het is dé absolute klassieker binnen het genre en is zelfs de enige graphic novel die voorkomt in de Time’s Top 100 Best Novels. Waar V for Vendetta gekenmerkt wordt door het bekende masker heeft Watchmen de gele smiley met bloedvlek. Het is een superheldenverhaal waarin we ook de donkere kant en beperkingen van de helden te zien krijgen zien, iets wat voor die tijd revolutionair was.