Nu 2020 op z’n eind loopt leek het ons leuk idee om eens te onderzoeken welke comic book series bij jullie – onze klanten – het meest favoriet waren dit jaar. We hebben dus een middag met wat cijfers zitten goochelen en zijn tot de onderstaande “winnaars” gekomen.

Uitgeverij – Winnaar: Marvel

Laten we beginnen met de uitgevers. Marvel is al heel lang de allergrootste uitgeverij in comics met de meeste superhelden en series. Dit blijkt ook wel uit onze cijfers: Marvel laat de concurrentie heel ver achter zich en is zelfs dik twee keer zo groot als de nummer twee Image.

De Populairste Comics op ProfessorX.nl (2020) 1

DC Comics blijkt in Nederland en Vlaanderen een heel stuk minder aan te slaan, maar zoals we verderop zullen zien heeft het wel een enorme troef in handen.

Image en Vertigo (wat eigenlijk een onderdeel van DC is/was) hebben wat meer hun eigen specifieke publiek dat wat meer op zoek is naar comics buiten het superhero genre. Deze comics zijn ook vaak bewust wat vaker op de volwassen lezer gericht.

Genre – Winnaar: Superhero

Het zal je niet verbazen; de superhero comics zijn absoluut de baas hier op ProfessorX.nl! Meer dan de helft van de comics (en graphic novels) die we verkocht hebben dit jaar heeft een superheld in de hoofdrol!

De Populairste Comics op ProfessorX.nl (2020) 3

Serie – Winnaar: Batman

De Populairste Comics op ProfessorX.nl (2020) 5

Ondanks dat Marvel veruit de populairste uitgever is staat Batman (DC Comics) bovenaan de lijst van de populairste comic book series, net boven de X-Men! Je begrijpt dat dit nieuws wel even slikken was voor onze Professor X.

Interessant zijn ook de hoge noteringen voor The Walking Dead (Image), Fables (Vertigo) en met name Deadly Class (Image). Het hebben van een Netflix-show lijkt toch wel impact te hebben.

Schrijver – Winnaar: Robert Kirkman

Om als schrijver in een overzicht als dit voor te komen moet je in ieder geval door de jaren heen een hoop hebben gepubliceerd. Dat geldt dan natuurlijk ook voor alle schrijvers uit de top 10 hieronder, waarin we dan ook heel wat bekende namen zien.

De Populairste Comics op ProfessorX.nl (2020) 7

Bovenaan staat Robert Kirkman, uiteraard bekend van series als The Walking Dead, Invincible en Outcast (allen Image), maar hij heeft in het verleden ook veel voor Marvel geschreven. Op een tweede plek zien we Brian Michael Bendis (Avengers, X-Men), net voor Rick Remender (Captain America, Deadly Class) op plek drie.