Je bent fan van de superheldenfilms uit het Marvel Cinematic Universe (MCU), de X-Men series of misschien wel de Joker, Batman of Wonder Woman films van DC. En nu wil je eindelijk wel eens weten waar al deze gave verhalen op gebaseerd zijn. Dat zijn de comics natuurlijk, maar waar moet je nou beginnen? Sommige series lopen al tientallen jaren, dus helemaal bij het begin beginnen, daar is geen beginnen aan, toch?

We krijgen regelmatig dit soort vragen van nieuwe comic book lezers die vanuit de films de comics in willen duiken. Dit juichen we natuurlijk van harte toe, maar hoe pak je dat nou aan? Er is namelijk al zo veel te lezen en dan te bedenken dat er iedere week ook weer nieuw materiaal uit komt!

Van Superheldenfilm naar Comic Book - Waar te beginnen?! 1

Strategie

Onze Professor X strategie (😉) heeft twee belangrijke pijlers: 

  1. Sta open voor nieuwe verhalen, ideeën en (teken)stijlen en probeer veel uit.
  2. Ben kritisch. Heel kritisch! Het is namelijk écht zonde om je tijd te verdoen aan slechte comics, terwijl er een bijna onuitputtelijk bron van (potentieel) goede comics bestaat!

Begin bij wat je kent

Als je vanuit de films de stap zet naar de comics, dan kun je het best beginnen met een stuk of drie superhelden of karakters die je het leukst en interessants vindt uit je meest favoriete films. Lees hiervan steeds één boek, en als dat bevalt ga je verder met de rest van de reeks. Het best start je natuurlijk met een Volume 1, maar dat hoeft eigenlijk niet eens per se. Vrijwel altijd wordt er een korte inleiding gegeven aan het begin van een boek en vaak zelfs nog per hoofdstuk.

Trade Paperbacks

In onze webshop verkopen we met name Trade Paperbacks (TPB) en het is handig om hier mee te beginnen. TPB’s zijn goedkope bundelingen van 4 tot 8 hoofdstukken die voorheen als losse comic (“single issue” uitgegeven zijn.

Tip: Je kunt in de webshop filteren op bindwijze. Zie deze blog voor meer informatie over de uitgave formats van comics.

Als je zo’n TPB gelezen hebt dan weet je echt wel of het iets voor je is of niet. Als het nou niks is, jammer dan, maar ga gewoon verder met het volgende personage en ga je tijd niet verdoen aan het uitlezen van een serie je niet kan boeien. Zonde!

Nieuwe Personages

Het mooie is dat wanneer je verder gaat met een reeks, je vanzelf weer andere karakters tegen gaat komen die op hun beurt ook weer een eigen serie hebben. In de boeken van de X-Men, Avengers, Justice League of Suicide Squad komen uiteraard al meteen een flink aantal superheroes (en villains) voor. Van daaruit zou je ook naar een “solo”-reeks kunnen uitstappen. 

Schrijver & Tekenaar

Als je na een tijd wat verschillende verhalen hebt gelezen zul je zien dat je een voorkeur gaat krijgen voor een bepaalde schrijf- en tekenstijl. Dan kan het interessant zijn om ook eens op zoek te gaan naar meer werk van een specifieke auteur en tekenaar!

Van Superheldenfilm naar Comic Book - Waar te beginnen?! 3

Vragen, vragen, vragen…

Het is tot slot belangrijk dat je accepteert dat niet alles wat je leest meteen duidelijk gaat zijn, zelfs als je een Volume 1 TPB leest. Geeft niet! Neem het ook niet allemaal te serieus en laat het verhaal en de gebeurtenissen gewoon over je heen komen. Sommige series lopen ook al meer dan 50 jaar en het is dan ook logisch dat niet iedere keer het complete achterliggende verhaal opnieuw verteld kan worden. Het idee van een goede comic is echter wel dat het voor iedereen z’n eerste moet kunnen zijn, dus daar houden de schrijvers meestal toch wel rekening mee. Uiteindelijk, als je maar genoeg gelezen hebt zullen de puzzelstukken vanzelf in elkaar vallen. 

Hieronder volgen alvast een aantal links naar populaire comics met een grote filmfranchise:

Marvel Superheroes
DC Superheroes
X-Men
Avengers
Spider-Man
Batman

Succes met de zoektocht en veel leesplezier!
Professor X